Een héééééééllllll oude Mortlach ;-) !!!

Hallo,

Zoals eerder gezegd, ben ik niet meer van plan om hier nog tasting notes te posten, tenzij deze voldoen aan de regels die ik mezelf oplegde:

Ik heb geen zin meer om de 38ste te zijn die weeral eens een nieuwe Ardmore 1990 of Bowmore 1993 beschrijft. Ten eerste zijn er mensen die dat véél beter kunnen dan ik, met tasting notes die véél poëtischer zijn. Mijn tasting notes zijn te kort, te strak, en in feite enkel voor mezelf bestemd. Als ik bvb ‘hout’ of ‘eik’ schrijf is ’t ene negatief en ’t andere positief. Ik gebruik in mijn notes bepaalde kernwoordjes, waarmee ik steeds precies weet hoe ik ‘m aanvoelde. Voor een ander dus minder relevant …

Ik heb voor mezelf besloten dat ik uitsluitend onder twee omstandigheden wél nog tasting notes ga posten:
1. Als ik iets tegenkom waarvan ik denk dat weinigen ’t proefden, en waarvan er ook weinigen zullen volgen, of …
2. Als een andere blogger dingen schrijft waarmee ik COMPLEET niet akkoord ben ;-) .

De tasting note waarmee ik vandaag ga beginnen, past meteen al in beide categoriën. Ik was recent namelijk één van de ‘happy few’ die deze unieke dram (ca. 12 000,- Euro/fles) mocht proeven, én … ik las op een andere blog dat een vrij bekende blogger deze toch compléét gemist heeft. Ik proefde ‘m twee keer (was een grote sample ;-) ), met enkele dagen tussen … om écht zeker te zijn ;-) :

Mortlach 70 yo 1938/2008 (46.10%, Gordon & MacPhail, 1st fill sherry hogshead, decanter, issued 2010)
N: Briljante sherry, bestiaal, héél apart, leer, lichte sinaastoetsen, beetje stro, een veld vol bloemen, heel fruitig, nog heel levendig na 70 (!) jaar in een vat gezeten te hebben, nog nooit zo’n neus gehad.
S: Punchy en wat droog, blijft heel levendig, sherry die ’t geheel op een prachtige manier versterkt, leer, een container geconfijt fruit, heel floraal.
F: Schitterende finish die blijft evolueren, fruit, floraal, en steeds maar die magnifieke sherry.
B: AF, niks op aan te merken, verrassend jeugdig om 70 jaar te zijn, wordt nergens bitter, nergens woody, prachtig product, congrats Gordon & MacPhail …
Score: 97/100 !!!

Ik heb er die andere blogger intussen over aangesproken, en hij vertelde me dat ik de eerste niet was die ‘m dit zei, en dat hij ‘m eens opnieuw ging proberen te proeven. Laat ons dit catalogeren onder de noemer ‘goede ideeën’ ;-) !!!

Stay tuned for more …
Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off

Beat the Fino

Hallo,

Gisteravond 30/04/2011, had ik enkele goede vrienden uitgenodigd om samen een ‘kleine’ tasting te beleven. Velen onder jullie weten, dat ik al jàààààren loop te zeggen dat er een Bowmore 1964 ‘Fino’ zou opengaan voor een select gezelschap na de geboorte van mijn eerste kind.

Dat gezelschap begon omstreeks 19u te landen ten huize B, allen voorzien van één (sommige anderen enkele) flessen. Algauw werd geopperd dat het meebrengen van meerdere flessen zou wijzen op gebrek aan zelfvertrouwen, dat er toch twijfel zou zijn aan de eerste fles ;-) .

Mijn goede vriend, fellow Malt Maniac, en P.I.W. Paul Dejong beet de spits af, met twee flessen in de rugzak. Hierna kwam ook Tom Deleersnijder binnen. Tom strijdt samen met Magnus om de titel van grootste BenRiach verzamelaar ter wereld (beiden missen er maar één of twee). Tom zette zich initieel naast de frigo, maar verzette zich toen hij vrij snel werd gedegradeerd tot kelner … Jan Broekmans zou later op die weinig benijdenswaardige stoel terechtkomen ;-) . Tom had ook een flesje Château Smith Haut Lafitte mee om bij de kaasplank te nuttigen. Hij had zich echter verzet naar de andere kant van de tafel … aan de kast waarin mijn whisky-, water-, en Duvelglazen staan ;-) ;-) .

MMJ was de derde, en die had ook een flesje wijn mee voor bij de kaasplank. U raadt ‘t nooit: OOK een Smith Haut Lafitte, maar van een ander jaar. We hadden meteen een eerste Head-to-Head ;-) . BC had zelfs zijn eigen glaasjes mee (Paul ook), en Jan Broekmans zou iets later komen door professionele bezigheden. Mijn vader was er intussen ook al bijgekomen, en mijn broer zou door ‘echtelijke verplichtingen’ wat later komen. We begonnen alvast aan de kaas (met broodjes natuurlijk) in combinatie met de wijnen.

Aan tafel passeerden enkele oude verhalen opnieuw de revue, werd nu en dan met scherp geschoten (friendly fire weliswaar), maar hadden we vooral heel veel gezonde ‘leute’ samen. Waar is de tijd dat wij meerdere van deze ‘kleine tastings’ per maand deden … ik heb toch de indruk dat dit allemaal een heel stuk minder (en meer lokaal) is geworden, daardoor deed ‘t gisteravond zo deugd om er weer eens ééntje te beleven uit de oude doos … … … en ‘t zou zowat de beste worden uit mijn hele whiskyleven.

Na de kaasplank, de wijntjes en de leute, trokken we naar mijn tasting room. We bekeken even de flessen die allemaal samen op een hoek van mijn bureau stonden, en besloten af te trappen … ikzelf zou proberen de drams in straatjes te schenken. De line-up was de volgende:

Glen Garioch 36yo 1967/2003 (55.5%, Douglas Laing Platinum, 132 Bts.) (PIW)
(deze topper werd gebruikt om ‘t palet op whisky te zetten, de toon was meteen gezet en alle vizieren stonden meteen scherp ;-) )

Een eerste straatje werd:
Longmorn 35yo 1968/2004 (61.9%, DL PS, 68 Bts.) (BC)
Longmorn 1969/2009 (59.3%, G&M Japan Import, sherry C#5293, 405 Bts.) (JB)

Ik besloot even naar de kelder te lopen om hier ook nog de volgende naast te zetten (noem ’t gebrek aan zelfvertrouwen ;-) ):
Longmorn 22yo, 1969/1991 (61%, ob for Intertrade, Turatello) (BB)

De bijdrage van Tom was niet echt te combineren met andere flessen die er nog stonden, daarom gaven we hem in zijn ééntje:
Clynelish 12yo (57%, G&M for Ainslie&Heilbron, Early ‘80s) (TD)

Tom had eerder gezegd dat hij hoopte dat zijn bijdrage overeind zou blijven tussen al het geweld. Iedereen die deze krachtpatser kende, verzekerde hem dat er géén probleem zou zijn, en hij bleef inderdaad overeind als een huis … gewoon machtig spul !!!

Hierna kwam het flesje wat MMJ meebracht, ook als Einzelganger:
Glenburgie 1966/1990 (61.2%, G&M ‘Cask’, C# 3405/6, 75cl.)

De naam Glenburgie doe bij weinig mensen ’t water in de mond komen, maar ALLE ‘60s Glenburgies die ik eerder al proefde zijn allemaal récht in de roos, zo ook deze (zie http://onversneden.com/2011/03/14/bezoekje-bb/ voor notes van deze ;-) ).

Hierna stonden nog drie koppeltjes op ons te wachten, en niet van de héle minste ;-) :

Benriach 30yo 1976/2006 (53%, OB for LMDW, C#3557, 222 Bts.) (BC)
Zijn sparring partner was een BenRiach 1975 (MB), waarvan ik me de details niet meer herinner.

De LMDW werd beoordeeld als de meest krachtige, en de 1975 was unaniem de meest complexe.

We ran out of Speysiders en consoorten, dus moesten we de tasting noodgedwongen afsluiten met twee koppeltjes van het eiland Islay (men kan soms harder gekloot worden):

Laphroaig 1964/1981 (43%, BBR, 75cl.) (JB)
Laphroaig 30yo 1966/1996 (48.9%, SV, C# 561, 142 Bts.) (PIW)

Ineens werd het muisstil aan tafel … dit waren twee absoluut GROTE whisky’s. De ene kwam van een sherryvat (BBR), de andere was op een bourbonvat gerijpt (SV). Dit maakte beiden wat verschillend, maar over één van deze beide whisky’s iets fout zeggen zou getuigen van OF totale decadentie, OF er gewoon geen kloten van kennen.

We zaten op een niveau wat enkel maar door superlatieven kan beschreven worden. Ikzelf kwam hier al uit op scores van 98 punten. Van die ‘60s Laphroaigs die in de latere jaren ’90 gebotteld werden door Signatory zijn er enkele bottelingen, en die zijn allemaal zo verdomd lekker. Die BBR is dan verdorie een ‘ghost bottle’, want ik hoorde hier nooit eerder van. Hij staat zelfs (nog) niet op de monitor, maar wat ’n BOM !!!

Het laatste straatje werd dan:
Bowmore 40yo 1966/2006 (43.4%, DT, C#3316, 151 Bts.) (HB)
Bowmore 37yo 1964 (49.6%, OB, fino, 300 Bts.)

Nét op het ogenblik dat de Fino geopend werd, kwam mijn lieve echtgenote binnen met onze dochter Astrid. Ik greep dit moment met beide handen beet, stak een vinger in de fles, en zette een Fino-kruisje op het voorhoofd van de baby. Welke pastoor gaat dàt doopsel OOIT kunnen verbeteren? Hij zal van vrééd ver mogen komen denk ik !!!

Terug naar de tasting dan … na enkele ogenblikken nosen en proeven in totale stilte, zei Paul stilletjes: ‘we have a winner’. Iedereen was ermee akkoord, dus kan de Fino in mijn whisky boek zijn score van 99/100, én de titel als mijn beste whisky ooit, met verve behouden. We blijven zoeken naar perfectie, maar ik begin steeds meer te geloven dat ’t bij bijna-perfectie zal blijven … en ik vind ’t niet eens erg.

Tom merkte echter terecht op, dat hij verwacht had dat de Fino ‘m van de sokken zou blazen, en dat dàt niet was gebeurd. Logisch ook, zei Paul, want de Fino won de debatten misschien wel … maar met de hakken over de sloot. Het niveau van de andere drams van de avond was gewoon zo vreselijk hoog, dat ’t gewoon onmogelijk is om daar nog vér over te gaan. Het was écht een ‘close call’, want er zaten veel snoepjes tussen.

We besloten geen verdere drams meer te nuttigen, en hadden nog een gezellige babbel samen over de diepere zin des levens. Hierna vertrokken mijn gasten één na één huiswaarts. We hadden in ieder geval een avond met héél veel leute, met échte vriendschap, maar vooral … met gewéldige drams. Bedankt aan de aanwezigen om er een geniale avond van te maken, en afspraak volgend jaar op 30/04/2012 ten huize Deleersnijder voor meer van dit ;-) !!!

De kop is er weer af, en morgen post ik weer eens een tasting note, met meer uitleg waarom ik nooit meer tasting notes ga posten … en ook waarom ik soms wél nog ééntje ga doen ;-) !!!

Gr.,
B. !!!

Posted in 'Kleine' Tastings | Comments Off

Een nieuwe start …

Hallo,

Na een periode van bezinning, heb ik er weer helemaal zin in gekregen. Ook een aantal leuke momenten beleefd die ik graag met jullie zou delen.

Zoals u kan zien wordt ook gewerkt aan de lay-out (all credits go to Carlos), en we kunnen er binnenkort weer tegenaan.

Stay tuned for more … ;-) !!!

Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off

Some things to think over …

Hello,

Some recent trends in the whisky world made me decide to stop my ‘whiskydagboek’ for now. I will now consider for myself IF my blog will keep on existing, and … if yes … under what form I should continue.

For the time coming, I will live whisky as it all started: just for fun, enjoying goodies with my real friends …

Cheers,
Bert.

———————————————————————————————

Hallo,

Na enkele trends steeds sterker te zien op de whiskywereld afkomen, heb ik besloten mijn whiskydagboek voor een periode stop te zetten. Ga even voor mezelf proberen uit te maken of ‘t zin heeft om mijn dagboek voort te zetten, en … indien ja, onder welke vorm.

Voor de komende tijd wil ik even terug naar de basis: genieten van lekker spul onder gelijkgezinden, mij amuseren, en gewoon gaan voor de ‘leute’ !!!

Meer info later …

Gr.,
B. !!!

Posted in Divers | Comments Off

Strathisla 40yo 1967/2008 (46.4%, DT ‘Lonach’)

Hallo,

Hieronder weer eens tasting-notes voor een product wat weer eens mede-verantwoordelijk is voor ‘t feit dat men mij ooit bedacht met de nickname ‘Jefke Speyside’, of wat jààààren vatrijping met een Strathisla kunnen doen …

Strathisla 40yo 1967/2008 (46.4%, DT ‘Lonach’)
N: marzipan, antique wax, oak, vanilla, old Speyside, slightly bourbonny, some banana, TOP nose.
M: very punchy and greasy, pleasant mouthfeel, very crisp for it’s age, old Speysider, oak, vanilla, antique wax, loads of citrus, slightly tropical.
F: great full bodied and supercomplex finish, also adding some floral notes.
B: THIS is MY kinda whisky !!!

Verdict: 94/100, we have a winner !!!

Amaiamai … Strathisla met enkele jaarkes vatrijping … laat maar komen, en ook hier zit bij een winkelier in de streek van Kortrijk nog stock van ;-) !!!

Stay tuned for more …

Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off

Tomatin 21yo (52%, OB ca. 2010)

Hallo,

Hierna een note / quote voor een product uit een distilleerderij die soms wat stiefmoederlijk wordt bekeken, maar waar toch nu en dan echte beauties zijn uitgekomen. Was in een rijk verleden ooit de grootste single malt distilleerderij van Schotland, maar moest door crisistijden in belangrijke mate worden verkleind in capaciteit om ‘t hoofd te kunnen boven water houden. Ooit bezat Tomatin capaciteit om meer dan 12 miljoen liter alcohol per jaar te stoken, nu kunnen ze maximum 5 miljoen aan … ooit (midden jaren ’70) stonden er 23 stills, nu nog 12 (6 wash stills, 6 spirit stills). Tomatin was een korte periode gesloten in het midden van de jaren ’80.

Tomatin 21yo (52%, OB ca. 2010)
N: floral, some hints of honey, a bit clean, some mineral.
M: medium spicy and very creamy, great mouth feel, floral, honey, malty sweet, getting some citrus and red apples, a very pleasant daily dram.
F: finish is long, warming and strong … keeping nice evolution.
B: a well-balanced and very pleasant daily dram … keep up this good work over there.

Verdict: 88/100.

Als ik deze distilleerij passeer met de wagen op weg richting Speyside, beschouw ik dit steeds een beetje als de poort naar God’s Country. Eénmaal daar voorbij kan de vakantie echt beginnen … hoewel … bij de volgende passage ga ‘k daar eens stoppen en binnengaan. Benieuwd wat daar nog allemaal ligt van ‘hidden treasures’ ;-) .

Stay tuned for more …

Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off

Een kleine Clynelish Head-to-Head …

Hallo,

Eerder verschenen op ‘t dagboek notes en quotes voor een Clynelish 1982 van Malts of Scotland die ik behoorlijk lekker vond ;-) :

Clynelish 1982/2010 (51.5%, MoS, C# 5895)
N: some spice, bees wax, nice depth, slight oakiness, some vanilla, malty sweet, slight hints of tropicalness.
T: spicy and rather dry, great mouth feel, nice oakiness, malty sweet, some straw and still these hints of tropicalness.
F: remains very powerful, malty sweet, more vanilla.
B: nice piece of work, very Clynelish-y …

Verdict: 90/100.

Nu kwam er onlangs nog zo ééntje uit van dezelfde bottelaar. Het leek me een tof ideetje om deze eens head-to-head te gooien … voorwaar een leuke strijd. Hierna ook mijn notes/quotes van de tweede:

Clynelish 1982/2010 (48.7%, MoS, C# 5894)
N: herbal, spicy, some ash, fresh, very deep and complex, bees wax, malty sweet, slight hints of tropicalness, slight oaky touches, gets more old Speyside than Clynelish.
T: spicy and creamy, vanilla, oak, loads of ripe orange, a bit zesty, remains herbal, wins complexity with time, needs air, remains quite ‘Speysidy’, lovely stuff.
F: remains strong and powerful, not to complex, but oh so pleasant.
B: also great stuff with especially a lovely mouth feel ..

Verdict: 90/100.

Twee andere whisky’s (je proeft wel dat ze dicht familie zijn, maar toch …) … echt heel leuk om ze naast mekaar te zetten, en na lang en ampel beraad kwam ‘t uit op een gelijkspel. Voor dit probleem is er maar één oplossing: van elk één flesje aanschaffen hé ;-) ;-)

Stay tuned for more …

Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off

Tasting of the Rising Sun @ Crombé’s … de laatste twee.

Hallo,

Hierna vindt u de laatste Head-to-Head die Mario ons gaf tijdens de tasting of the Rising Sun @ Crombé’s van 24/05/2010:

Nikka Yoichi 20yo (52%, OB ca. 2010)
–> ik vond deze wat zwavelig en niet echt ‘mijn’ soort sherry … had geen zin meer om verdere notes / quotes te maken wegens ander lekkers in andere glazen. Natuurlijk … smaken verschillen. Pas op, het was niet overdreven … zéér zeker geen zwaveldraak.

Hanyu 22yo 1985/2007 (58.5%, OB, C# 9109, 223 Bts.)
Funny detail: front label says 58%, back label says 58.5% ;-) .
N: really special, glue, a bit chemical, resin, fruity.
M: explosive and slightly creamy, chemical, fruity and very special, but very nice.
F: long, complex and different.
B: it seems Japanese whiskies start going wider, it isn’t that simple anymore to say blind ‘this is a Jap’, which is a good evolution.

Verdict: 88/100.

Mijn persoonlijke tasting winner blijft de Suntory Hibiki 21yo (43%, OB ca. 2009). Deze was récht in mijn smaakprofiel, en ik kan jullie alleen maar aanraden deze eens te proeven. Zal zeker beschikbaar zijn tijdens ‘t Wild West Whisky Fest te Kortrijk op 5 & 6 juni … laat mij daar aub eens weten wat jullie ervan vonden.

Stay tuned for more …

Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off

Drie Japanse tasting notes …

Hallo,

Met excuses voor de vertraging … maar om ‘t goed te maken krijgen jullie vandaag 3 Japanse tasting notes & quotes, of ik loop een véél te grote proefachterstand op ;-) … het ‘werk’ begint zich op te stapelen, en da’s nie zo goed ;-) . Zie hierna voor meer nectar uit het land van de Rijzende Zon:

Suntory Hibiki 21yo (43%, OB ca. 2009)
N: nice oak, vanilla, honey, banana, lovely nose, seems like an old Speysider, not the typical Jap character.
M: rather smooth, creamy, very well balanced, oaky, vanilla, honey, banana.
F: finish is long, nice, and really complex … great stuff.
B: one of the better Japanese whiskies I tasted so far.

Verdict: 90/100.

Suntory Yamazaki 18yo (43%, OB ca. 2009)
N: slightly sulphur, some slight nuttiness, boiled egg, fruity, slightly marshmellowy.
M: MUCH nicer than on the nose, very fruity, a candy shop.
F: very nice and fruity, always getting more delicate.
B: this was a weird one … I started my score at 82, than continued tasting … ;-) .
Verdict: 87/100.

Suntory Yamazaki ‘NAS’ ‘Sherry Cask’ (48%, OB ca. 2010)
N: VERY heavy sherry, VERY heavy sherry, red fruit, some bitterness.
M: spicy and dry, VERY heavy sherry, sweet fruity, red fruit.
F: getting a BIT bitter, remains sweet and fruity.
B: not a true bomb, but still a nice drinking whisky …

Verdict: 86/100.

Zo, hierna heb ik nog twee Japanse whisky’s klaarstaan, en dààrna staan er nog een héle resem Schotten klaar om onder de loep genomen te worden.
Stay tuned for more …

Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off

Nikka Taketsuru 21yo (43%, OB ca. 2009)

Hallo,

Johan Lamote wees mij er terecht op dat ik nog reviews zou posten van enkele Japanners. Dit was door omstandigheden even uit mijn gedachten gegaan, maar even de notes en quotes terug gezocht, en hierna krijgt u de eerste te lezen:

Nikka Taketsuru 21yo (43%, OB ca. 2009)
N: very fresh and crisp, some vanilla, oak, herbal, some green apples, some liquorice.
M: spicy and creamy, nice oak, fruity, tobacco, some liquorice.
F: more liquorice, less fruit, finish is long, nice, and complex.
B: a great daily dram, perhaps a bit expensive (ca. € 95,-) but nothing wrong to say.

Verdict: 87/100.

Zo, we zijn vertrokken voor een straatje van 6 Japanse whisky’s …

Stay tuned for more …

Gr.,
B. !!!

Posted in Tasting Notes | Comments Off